call my faq my feedback my sitemap my

Pengenalan

Hospital Kuala Lumpur atau HKL dahulunya dikenali sebagai Hospital Besar Kuala Lumpur, telah ditubuhkan pada tahun 1870 dan kini telah berusia lebih 150 tahun.  Berkeluasan 150 ekar di pusat Bandaraya Kuala Lumpur, HKL merupakan hospital terbesar di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia

HKL menawarkan perkhidmatan perubatan cemerlang sejak penubuhannya sejajar dengan misi & visi sebagai sebuah fasiliti penjagaan kesihatan awam. Kecemerlangan dalam pendidikan, penyelidikan dan penjagaan kesihatan didorong oleh pasukan berdedikasi yang menyediakan perkhidmatan profesional kesihatan yang berkualiti.

HKL juga adalah:

  • Pusat Rujukan Kebangsaan bagi pelbagai bidang kepakaran dan sub-kepakaran.
  • Pusat Latihan & Kemahiran bersasar bagi Pelajar Perubatan Siswazah Dan Lepasan Siswazah.
  • Salah sebuah Pusat Penyelidikan Klinikal utama di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Di dalam HKL, Hospital Tunku Azizah (HTA) memusatkan perkhidmatan kepakaran Obstetrik & Ginekologi dan Pediatrik.  Manakala Institut Perubatan Respiratori (IPR) memberikan perkhidmatan Perubatan Respiratori.  Kedua-dua institusi ini merupakan kluster HKL yang melengkapkan fungsi perkhidmatan holistik kepada penduduk Lembah Klang.

HKL mempunyai 15 gugusan bangunan, iaitu Bangunan Utama, Bangunan Unit Kejuruteraan (Operasi), Bangunan Radioterapi & Onkologi, Institut Kaji Saraf Tunku Abdul Rahman (IKTAR), Bangunan Hospital Bersalin lama (MHKL), Bangunan P8 Cawangan Keselamatan, Kuarters Warga Kerja HKL, Blok Unit Angkut, Wisma Kayu, Institut Paediatrik HKL (IPHKL), Hospital Tunku Azizah (HTA), Kompleks Pakar dan Rawatan Harian (SCACC), Institut Urologi & Nefrologi, Bangunan Pentadbiran & Kewangan dan Bangunan Cawangan Sumber Manusia.  Sepuluh (10) dari jumlah gugusan bangunan ini menempatkan 27 Jabatan Klinikal dan 18 Jabatan Sokongan Klinikal, dengan lebih 150 kepakaran dan sub-kepakaran.   HKL mempunyai lebih daripada 100 buah wad dengan lebih 2,300 buah katil pesakit, termasuk 79 katil ICU, 66 katil HDW dan 51 Dewan Bedah.  HKL juga mempunyai wad khas untuk geriatrik, dermatologi, psikiatri, perubatan rehabilitasi dan unit rawatan kepakaran.  HKL mempunyai 10 cawangan/unit di bawah direktorat pengurusan dan 1 unit di bawah Pengarah yang memberi perkhidmatan sokongan bukan klinikal kepada 12,000 warga kerja Hospital.

Hospital Kuala Lumpur menawarkan perkhidmatan  yang terbaik, berkualiti tinggi dan setaraf perkhidmatan perubatan antarabangsa sepertimana yang diunjurkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dengan slogan perkhidmatan HKL `Penyayang, Kerja  Berpasukan Dan Profesionalisme Adalah  Budaya  Kerja  Kita’.

Sejarah

1870

Ia dibangunkan sebagai hospital daerah yang terdiri daripada 3 wad iaitu Wad Tai Wah, Wad Choudhry dan Wad Melayu.

1870

1920

Dinaik taraf kepada 25 wad (kelas pertama di Bangsar, kelas ke-2 dan kelas ke-3).

1962

Pembangunan HKL dari Fasa I hingga Fasa IV. Perkembangan pelbagai fasa adalah seperti berikut:

♦ Fasa I (1962 - 1968):

Hospital Bersalin, Blok Wad Utara, Jabatan Radioterapi dan Asrama untuk kakitangan telah dibina.

♦ Fasa II (1968 - 1972):

Blok Wad Selatan, Institut Neurologi, Blok Pembedahan, Blok Radiologi, Pusat pemindahan darah Kebangsaan dan lebih banyak asrama telah ditambah.

♦ Fasa III (1972 - 1973):

Klinik pakar, Jabatan Pesakit Luar dan asrama Doktor telah dibina.

♦ Fasa IV-A (1973 - 1974):

Asrama Jururawat Pelatih dan Rumah Kelab ditambah.

♦ Fasa IV-B (1975):

Institut Ortopedik, Institut Urologi, Pusat Anggota Tiruan dan Blok Radiologi dibina.

Fasa terakhir HKL telah siap dengan kos RM 77 juta.

1962

1973

HKL mula berfungsi sebagai hospital pengajar untuk pelajar perubatan UKM.

1986 - 1988

Pembaikan dan baik pulih bangunan lama (Blok Kayu) telah dilakukan.

1986 - 1988

1989 - 1992

Institut Pediatrik telah dibina.

1994 - 1997 ( Fasa II ):

Menaiktaraf Institut Radioterapi, Onkologi dan Perubatan Nuklear.

1994 - 1997 ( Fasa II ):

2013

Kompleks Pakar & Pusat Jagaan Ambulatori (SCACC) terletak di sepanjang Jalan Pahang dan bersebelahan dengan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR). Bangunan ini terdiri daripada 16 jabatan klinikal dan 10 dewan bedah harian, perkhidmatan sokongan seperti farmasi, patologi, radiologi, unit bekalan steril pusat (CSSU) dan perkhidmatan kesihatan bersekutu. SCACC menyediakan 30 katil untuk pesakit taska, 184 bilik konsultasi, 7 bilik seminar dan bilik CRC.

2015

Tempat Letak Kereta Bertingkat pada mulanya dibuka kepada orang ramai pada 15 Februari 2015. Bangunan ini terletak berhampiran Hospital Bersalin. Bangunan ini terdiri daripada tujuh (7) tingkat tempat letak kereta, gimnasium, gelanggang tenis, kafeteria dan bangunan PABX. Tempat letak kereta itu dibina dengan sistem parkir ringan dan pengiraan automatik ruang yang ada serta butang panik untuk sistem keselamatan.


2015

2019

Hospital Tunku Azizah (HTA) pada asalnya dikenali dengan nama Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur telah beroperasi sepenuhnya menjelang bulan September 2019.  Hospital Tunku Azizah (HTA) memusatkan perkhidmatan kepakaran Obstetrik & Ginekologi dan Pediatrik. 

2023

Majlis Penyerahan Projek Kompleks Dewan Bedah, ICU dan Wad Tambahan HKL yang kini dikenali sebagai Blok B, Institut Urologi Nefrologi, Hospital Kuala Lumpur (IUN HKL) telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya kepada Yang Berhormat Dr. Zaliha Binti Mustafa, Menteri Kesihatan pada 25 September 2023.  Projek ini telah dilaksanakan oleh Johawaki Construction Sdn. Bhd. dan ianya merupakan sebahagian daripada projek pembangunan semula HKL yang melibatkan pembinaan Blok B, IUN HKL yang menghubungkan dengan blok sedia ada iaitu Blok A, IUN HKL.

Bangunan 7 tingkat yang baharu ini turut dilengkapi dengan Unit Hemodialisis, Unit Rawatan Rapi, Wad High Dependency dan Wad-wad Am yang menempatkan sebanyak 252 katil serta fungsi-fungsi sokongan lain.   Bersesuaian dengan teknologi terkini, konsep pembinaan Dewan Bedah Modular dilaksanakan dengan kaedah pasang siap secara sepenuhnya. Dewan Bedah Robotik yang dibina juga dilengkapi dengan sistem komunikasi dua hala bertaraf antarabangsa yang menghubungkan dewan bedah dan bilik seminar di aras yang berlainan.

2023

HUBUNGI KAMI

Alamat
Hospital Kuala Lumpur
50586 Jalan Pahang
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
No. Tel : 03-26155555 
E-mel : pro.hkl[at]moh.gov.my

Image
WAKTU MELAWAT

Isnin hingga Jumaat
12.30 tengahari - 2.00 petang
4.30 petang - 6.30 petang

Cuti Mingguan dan Kelepasan Am
12.30 tengahari - 2.00 petang
4.30 petang - 6.30 petang

AGENSI
MAKLUMAT UMUM
Hakcipta Terpelihara © 2024 - Hospital Kuala Lumpur.
Paparan terbaik menggunakan pelayar Web Google Chrome / Mozilla Firefox / Microsoft Edge versi terkini dengan resolusi minima 1600px x 900px 
Tarikh Kemaskini: Friday 12 July 2024.