call my faq my feedback my sitemap my

Soalan Lazim Pembedahan

Pembedahan
Anestesiologi & Rawatan Rapi

Soalan 1

Siapakah pakar anestesiologi? Apakah tugas beliau?

Jawapan 1 

Pakar anestesiologi ialah doktor yang memberi rawatan pembiusan semasa pembedahan. Dia akan memastikan tanda vital (tekanan darah, bacaan nadi, suhu dan paras oksigen) anda berada dalam keadaan stabil semasa melalui pembedahan. Dia juga menyelia aras kesedaran dan memastikan anda dibius sepenuhnya sepanjang prosedur. Jika anda mengalami masalah semasa pembedahan, contohnya kehilangan darah yang banyak, tekanan darah rendah, jantung terhenti dan lain-lain keadaan yang berbahaya, pakar bius anda akan berusaha menstabilkan anda sementara pakar bedah menjalankan pembedahan. Pakar anestesiologi adalah yang terbaik dalam merumuskan plan pembiusan khusus bagi pembedahan anda.

Kami juga akan menguruskan kesakitan selepas pembedahan dan kesakitan lain yang melampaui kemampuan doktor yang menjaga anda. Pakar anestesiologi juga menjaga danmerawat pesakit kritikal di Unit Rawatan Rapi, menyaring dan memastikan anda dalam keadaan optimum sebelum menjalani pembedahan.

Soalan 2 

Apakah risiko pembiusan?

Jawapan 2 

Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi, Hospital Kuala Lumpur telah mengambil langkah untuk memastikan keselamatan pesakit. Bergantung kepada paras kesihatan dan keperluan anda, pakar anestesiologi kami akan merumuskan pelan pembiusan khas buat anda sebelum, semasa dan selepas pembedahan. Sebelum anda menjalani pembedahan, sila berbincang dengan doktor anestesiologi tentang kerisauan anda tentang pembiusan dan pengurusan kesakitan anda.

Kesan sampingan bius yang biasa termasuk sakit kepala, sakit di tempat cucukan ubat, loya dan muntah. Sesetengah kesan sampingan ini bersifat sementara dan boleh dikurangkan dengan perubahan cara pembiusan. Kesan sampingan khusus pula adalah bergantung kepada keadaan kesihatan anda sebelum pembedahan.

Soalan 3 

Bolehkah saya makan sebelum  dibedah?

Jawapan 3 

Anda akan diarahkan supaya berpuasa sebelum dibedah oleh jururawat yang menghubungi anda sehari sebelum tarikh pembedahan. Jika anda dimasukkan ke wad, anda akan diarahkan berpuasa sekurang-kurangnya enam jam sebelum dibedah demi mengurangkan risiko asid perut masuk ke paru-paru  dan menyebabkan keradangan paru-paru. Anda boleh mengurangkan risiko keradangan paru-paru dengan mengikuti saranan pra-pembedahan.

Soalan 4 

Apakah ubatan yang perlu saya ambil sebelum pembedahan?

Jawapan 4 

Anda perlu berbincang dengan doktor anda dan juga pakar anestesiologi tentang ubatan yang perlu diambil. Semua pesakit yang bakal menjalani pembedahan di rawatan harian akan dihubungi oleh jururawat rawatan harian sehari sebelum tarikh pembedahan. Jadi, anda boleh bertanya tentang ubatan yang perlu diambil. Jika anda tak pasti, bawalah semua ubatan yang anda ambil ke hospital bersama anda.

Soalan 5 

Adakah alahan saya boleh mengganggu proses pembiusan?

Jawapan 5 

Adalah sangat penting untuk doktor anda mengetahui semua jenis alahan anda termasuk sejarah reaksi alahan yang pernah anda alami. Bawa kad alahan anda jika ada. Jika perlu, ujian lahan akan dilakukan untuk anda sebelum anda diberi tarikh pembedahan.

HUBUNGI KAMI

Alamat
Hospital Kuala Lumpur
50586 Jalan Pahang
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
No. Tel : 03-26155555 
E-mel : pro.hkl[at]moh.gov.my

Image
WAKTU MELAWAT

Isnin hingga Jumaat
12.30 tengahari - 2.00 petang
4.30 petang - 6.30 petang

Cuti Mingguan dan Kelepasan Am
12.30 tengahari - 2.00 petang
4.30 petang - 6.30 petang

AGENSI
MAKLUMAT UMUM
Hakcipta Terpelihara © 2024 - Hospital Kuala Lumpur.
Paparan terbaik menggunakan pelayar Web Google Chrome / Mozilla Firefox / Microsoft Edge versi terkini dengan resolusi minima 1600px x 900px 
Tarikh Kemaskini: Friday 12 July 2024.