Dept. Info | ||
Head of Dept. | : | Dr. Romzi binti Mohd Ali |
: |
Jabatan Dietetik & Sajian menyediakan perkhidmatan seperti berikut :
- Memberi perkhidmatan medical nutrition therapy dengan melaksanakan nutrition care process serta promosi untuk meningkatkan status pemakanan pesakit
- Skop dan fungsi utama perkhidmatan dietetik klinikal
- Pengurusan pesakit dalam dan pesakit luar berdasarkan nutrition care process yang merangkumi penilaian pemakanan, diagnosa pemakanan, intervensi pemakanan, pemantauan dan evaluasi pemakanan serta mendokumentasi dalam rekod perubatan pesakit.
- Membuat preskripsi medical food untuk suplemen pemakanan secara oral atau pemakanan melalui tiub bagi pesakit dalam dan pesakit luar.
- Membuat preskripsi pesanan diet teraputik bagi pesakit dalam wad.
- Memberi ceramah, latihan, pendidikan berterusan, penyelidikan dan kajian, program komuniti dan khidmat konsultansi /pakar rujuk mengikut permintaan dan keperluan pelanggan.
- Setiap pesakit warga asing yang dirujuk dan diberi konsultasi diet oleh Pegawai Dietetik tertakluk kepada bayaran mengikut Akta FI 2015.
- Perkhidmatan dietetik klinikal pesakit luar
- Perkhidmatan kepada pesakit luar dijalankan mengikut jadual klinik yang telah ditetapkan.
- Pesakit Pediatrik diberi konsultasi bertempat di Klinik Diet, Klinik Pakar Pediatrik.
- Pesakit O&G akan diberi konsultasi/pendidikan pemakanan bertempat di Klinik Diet/Bilik Seminar di Klinik Pakar O&G.
- Klinik tidak dikendalikan pada hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum.
- Setiap pesakit warga asing yang dirujuk dan diberi konsultasi diet oleh Pegawai Dietetik tertakluk kepada bayaran mengikut Akta FI,2015
- Perkhidmatan makanan
- Membekalkan makanan kepada pesakit dalam wad dan wad rawatan harian.
- Membekalkan makanan kepada ibu yang menjaga anak di wad (mother accompanying child-MAC)
- Membekalkan makanan kepada anggota hospital yang berkelayakan berdasarkan pekeliling Kementerian Kesihatan Malaysia (Doctor on call, doktor dan paramedik yang bertugas di dewan bedah).
- Membekalkan medical food kepada pesakit yang memerlukan sokongan pemakanan samada suplemen secara oral atau melalui tiub setelah dipriskripsi oleh Doktor/Pegawai Dietetik.
- Memberi latihan, pendidikan berterusan, penyelidikan dan kajian yang berkaitan dalam perkhidmatan makanan.